Om Säkerhet

Hur fungerar Bitcoins säkerhet?
Hur vet man att ingen trycker egna pengar?

Det är just det problemet som Satoshi Nakamoto för första gången lyckades lösa 2009 på ett mycket elegant sätt med sin design.
Bitcoin är ett nätverks protokoll och en databas för pengar och kan precis som internet stå emot en kärnvapenkrig då det är utspritt över världen. Det är också precis som internet alltid igång.
Det fungerar som så att alla som deltar i nätverket känner till alla transaktioner och alla Bitcoins som någonsin gjorts och var dessa finns.
Det innebär att så länge det finns minst en kopia kvar av Bitcoin klienten och blockkedjan som databasen i vilken transaktionerna lagras, kan nätverket återupplivas.
Det innebär också att alla övervakar att allt går korrekt till med sin egen kopia vilket gör att det blir omöjligt att fuska.
Kopian av reglerna måste nämligen vara likadan som alla andras för att överhuvudtaget fungera.
Reglerna är ren matematik.  
Någon kan inte plötsligt skapa nya Bitcoins till sig själv eftersom alla andra vet hur många som ska finnas och var dessa finns. Försöker någon blir denna utesluten.  
Nätverket använder samma kryptografi för säkerhet som våra banker och USAs militär. Samt dessutom flera olika krypton för att vara extra säkert.
Ingen har nu i snart 4 år lyckats hacka nätverket. Faktum är att både hacker gruppen anonymous och Lulzec istället har anamat nätverket. Vilket paradoxalt nog ytterligare ökar säkerheten. Eftersom de inte vill att deras Bitcoin ska hackas.
Att reglerna inte kan ändras och alla har en kopia innebär att systemet i teorin är säkrare än vårt centraliserade banksystem.
I våra banker ska pengar kunna skapas ur luft på ett konto varje gång någon tar ett lån eller sätter in pengar. Vilket innebär att ett virus kan börja skapa pengar på konton.
Denna möjlighet finns inte i Bitcoins nätverket där ingen kan skapa nya Bitcoins genom att bara godkänna detta på ett konto.  
Reglerna i Bitcoins nätverket, som alla övervakar varandra tillåter ingen att skapa nya Bitcoins från luft.
Bitcoin kan således vara påväg att bli världens mest säkra system för pengar i världshistorien.
Allt sker 100% öppet
Vad det gäller Bitcoin programmet sker allting helt öppet och kan kontrolleras av vem som helst.
Dessutom måste reglerna överensstämma med alla de som redan har Bitcoinprogrammet hos sig.
Det innebär att ingen i hemlighet kan ändra på koden inte ens utvecklarna själva.
Alla förbättringar av programmet som ska göras måste först diskuteras öppet och man kommer fram till exakt vad dessa ska göra.
Sedan granskar man att ändringarna gör enbart det som man kom fram till.
Eftersom utvecklarna är försiktiga och vill undvika att hotas av maffia är hela processen helt öppen och alla granskar varandra. Flera av de som granskar utvecklingen är dessutom anonyma. Så det är på så sätt inte möjligt att hota de som arbetar med utvecklingen.  
Metoden är den absolut säkraste som finns.
Utöver detta så har de som arbetar med utvecklingen även ett enormt eget intresse av att systemet är så säkert som möjligt. Genom att värdet på deras Bitcoins då stiger.

Satoshi Nakamoto var nämligen smart och såg till att ge information om Bitcoins på de forum där världens främsta säkerhetsexperter så kallade kryptografer håller till. Deras egna Bitcoins blir på så sätt mer värda ju bättre systemet är.

Precis som att Mark Zuckerberg har ett intresse i att Facebook är bäst.

Vem som helst kan granska koden och detta har några av världens främsta oberoende säkerhets experter gjort. Det ligger idag stor prestige i att vara den första som kan upptäcka ett fel med koden.

 

För att summera
 • Ingen har total enskild kontroll över systemet, det är nu utspritt till alla användare
 • Alla användare har reglerna som är öppna och välkända och övervakar att alla andra följer dessa
 • Det är känt i nätverket hur många Bitcoins som finns och var dessa finns.
  På Bitcoincharts kan man tex enkelt se exakt hur många Bitcoins som finns.
  Blockexplorer & Blockchain.info gör det enkelt att titta på adresser
 • Reglerna i systemet går inte längre att ändra på om inte alla går med på detta
 • Ingen kan i hemlighet smyga in kod då allt sker öppet
 • Ingen kan i hemlighet trycka mer då allt sker öppet och kontrolleras av alla
 • Utvecklarna blir bara rika om systemet blir säkert
 • Det går inte att hota systemet med pansarvagnar eller våld 
Nu kan vi jämföra detta med Världens största centralbank. Där allt har skett bakom stängda dörrar.
Vilket öppnar upp för möjligheten till både hot om våld och missbruk.
I en granskning av banken som man lyckades få till i år och som banken i flera år motsatt sig har det framkommit att de i hemlighet skapat miljoner ursäkta trillioner dollar som de i hemlighet skickat till banker över hela världen.
Så här säger en upprörd kongressledamot i USA sedan han fått reda på att pengar skapats i hemlighet.
The Fed Grants $7.77 Trillion in Secret Bank Loan
 
Även när det gäller pappers valutor finns problemet att dessa kan tryckas i hemlighet.
När du är i Ryssland kan du tex inte lita på att en dollarsedel verkligen är äkta. Detta innebär att värdet på även de sedlar som är äkta försvinner om det är svårt för dig att avgöra om du får en äkta sedel eller ej. Risken är ju att det blir du som får stå för notan.

About 50 Percent of US Dollars in Russia Are Forged
Du kan inte heller lita på att guld som sägs förvaras som säkerhet för pengar verkligen finns
En enormt stor mängd av guldet i Fort Knox visade sig vara förfalskat. Ingen vet hur detta gått till.

http://www.viewzone.com/fakegold.html

SVD: Tyskland: Hämta hem vårt guld
Större delen av guldet är deponerat i amerikanska Feds valv som är nedsprängt 25 meter under gatunivån på Manhattan. Men vem vet om tackorna verkligen ligger där de ska?
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/det-tyska-kravet-hamta-hem-vart-guld_7660276.svd

Med Bitcoins finns ingen inspektör av systemet som kan mutas/nedtystas till att se mellan fingrarna med något som inte stämmer alla ver hur många Bitcoins som finns och var dessa finns hela systemet är helt öppet.
Världen behöver ett enkelt och fritt oberoende system som Bitcoin där allt sker helt öppet så alla kan se att inget underligt sker och är omöjligt att manipulera.

 


 

Bitcoins är världens första helt öppna och transparenta system, för sunda pengar.

Säkerhet jämfört med VISA kort.

Varje gång du använder ett betalningskort online eller på en krog tvingas du lämna ifrån dig kort uppgifter som skickas över internet. Dessa ger tillgång till att dra ut pengar från ditt kort. Lösningen kallas för Pull.
Dvs någon visar genom dessa uppgifter att de fått ditt godkännande att ta pengar från ditt konto.

Det här innebär att varje gång du använder ditt kort på en krog kan de på krogen skriva av dina kortuppgifter och ett halvår senare sälja dem. Tex på internet.

Bitcoin är istället en Push lösning. Du godkänner själv en transaktion och skickar själv dina Bitcoins till en adress. Utan att lämna ifrån dig någon känslig information.

Ett annat problem med kort är att stora företag lagrar denna känslig kort information centralt och blir mål för hackers. Denna typ av hacker attacker får du betala kostnaden för med höga transaktions avgifter.
Varje gång du använder ditt kort.

Every Major Credit Card Provider Is Potentially Hacked Right Now
http://gizmodo.com/5897872/every-major-credit-card-is-potentially-hacked-right-now

Eastern European hackers have stolen half a million credit card numbers from Australians and racked up $25 million in fraudulent transactions…
http://www.smh.com.au/digital-life/consumer-security/australian-accounts-hacked-in-25m-splurge-says-afp-20120817-24chy.html

Den dagen du åker utomlands och betalar med Bitcoins kommer du aldrig lämna över några uppgifter som kan stjälas.

Schweizisk Bank Säkerhet – Gratis

Varje gång du skapar en Bitcoin adress, skapas genom matematik en privat tillhörande “matematisk signatur” som är unik för den adressen och som krävs för att kunna godkänna en förflyttning av de Bitcoins som finns i adressen. Det är enbart den som skapat adressen som har denna signatur. 
Det innebär att du kan generera en adress och dess signatur på en dator som inte har någon internet uppkoppling. 
Adressen kan vem som helst skicka Bitcoins till inklusive du själv.
För att skapa en transaktion från denna adress och få ut dina Bitcoins så använder du datorn som aldrig varit i kontakt med internet. På denna dator skapar du en godkänd transaktion genom att du signerar denna med din hemliga signatur.  
Det färdiga resultatet tar du sedan på en USB sticka till en dator med internet som då skickar dina Bitcoins från din adress till den du godkände med din signatur.
När du skapar både den hemliga nyckel och signerar din överföring på en dator utan internet uppkoppling så kan varken något virus eller någon hacker komma åt din information.
Du får då samma säkerhet som en Schweizisk Bank utan att behöva vara miljardär. 
Armory
Heter ett tilläggs program till den vanliga officiella Bitcoin klienten som gör denna process enkel.
http://bitcoinarmory.com/
Än så länge är Bitcoins i sin barndom.
Det innebär att du inte bör växla in mer pengar till Bitcoins än vad du har råd att förlora, skulle en okänd säkerhets brist upptäckas. Se istället Bitcoin som ett mycket intressant och roligt försök till perfekta pengar.
Skulle det dock visa sig att nätverket överlever de kommande åren och du har kvar dina Bitcoins ja, då kan det vara den bästa “investeringen” du gjort och om du väl får tag på några. Behåll minst en. Blir de stora som Facebook kan värdet nämligen stiga till flera tusen dollar st.
Många är det som idag ångrar att de tappade bort några tusen Bitcoins när de steg till $32 st.

De är fortfarande lågt värderade men det kan snabbt ändras de kommande åren.

En liten risk som finns är att någon går in och tar över systemet genom att gå in med mer datorkraft än nätverkets totala kraft och på så vis får en majoritet av hela nätverket. Detta vore extremt kostsamt och tidskrävande en superdator bestående av tusentals kretskort skulle behövas. Detta skulle innebär att en så kallad dubbel spendering blir möjlig. En sådan förstör inte nätverket men trovärdigheten försvinner och det kan ta tid innan den återhämtar sig.

Det är kanske inte troligt att någon gör detta idag, men det är inte omöjligt. 

Det är också möjligt att Bitcoin i framtiden förbjuds i flera länder tex USA för att skydda dollarn.
Vilket i så fall skulle innebära att få människor skulle vilja ha med systemet att göra. Idag finns dock inga lagar som förbjuder dig att ha Bitcoins, precis som att du får ha Euro, Guld eller annan valuta.
Lagarna reglerar snarare vad du får göra med dem.