Köpa Bitcoins

Det finns mängder med sätt att få tag på Bitcoins. Låt oss gå igenom några.

Bitcoin mining

Till skillnad från privata banker som skapar nya pengar varje gång någon tar ett lån och sett till att ta monopol på denna process.  Kan vem som helst skapa Bitcoins men inte från luft och inte hur som helst. Det är därmed världens mest demokratiska digitala valuta. Möjligheten går för första gången till alla människor, de som använder valutan.

En animerad dokumentärfilm som numera även visas på ekonomi utbildningar förklarar hur det kommer sig att banker kan skapa pengar ur luft. Här är del 1 av 5. Finns även en 2:a och 3:e film i serien.

Processen kallas mining och är egentligen ett sätt att växla energi till Bitcoins.
Detta innebär att du bidrar till nätverket genom att beräkna transaktioner. För detta belönas du med någon av de nya Bitcoins som fortfarande skapas. Ju mer datorkraft/snabbare dator och därmed mer beräkningar och energi du bidrar med ju högre belöning.

Det blir hela tiden blir allt svårare att få fram Bitcoins, då antalet som delas ut halveras vart 4e år. Fram tills slutet av 2012 skapas ca 7200 nya Bitcoins per dag och därefter sker första halveringen till 3600 per dag, 4 år framåt. Tills nära alla 21 miljoner är skapade år 2064. Därefter kommer mindre en 1 Bitcoin per dag skapas. Efter ca 2140 om ca 130 år har alla Bitcoins skapats.

Detta för att belöna de som tog en stor risk och tidigt började använda Bitcoins. Det finns nämligen inga garantier på att Bitcoins verkligen kommer att lyckas. Samt att säkra nätverket och se till att det långsiktiga värdet ökar då det sakta blir allt dyrare att få fram nya. Fram tills energin blir billigare.
Idag är man fortfarande tidigt ute om man får tag på några Bitcoins, då inte ens första halveringen skett.

Man tom köpa special anpassad utrustning för detta på tex Butterfly labs.

Att få fram Bitcoins genom mining tar dock tid men har du tillgång till billig energi kan det vara ett intressant sätt att skapa sig lite extra inkomst på.

Växla till Bitcoins

Det enklaste och snabbaste sättet att få tag på några är dock att växla till sig Bitcoin online.

I Sverige finns växlings siten Kapiton och även Btcx vilket innebär att du snabbare får dina Bitcoins än om du vänder dig till den största som ligger i Japan.

MtGox är i nuläget den största Bitcoin exchangen och var även den första att börja med detta.
Idag växlar de Bitcoins till ett värde för miljontals kronor. Den ligger i Japan och det är enkelt och snabbt att öppna ett konto. Lika enkelt som att öppna ett email konto.

Det är viktigt att du använder dubbla lösenord när möjligt. På MtGox kan du tex köpa en Yubikey. Vilket fungerar som en liten bankdosa men med enbart en knapp. De utvecklas för övrigt i Sverige.
Tänk dock på att dessa exchanges kan bli utsatta för hacker angrepp så lämna inte några stora summor Bitcoins någon längre tid på dem.

Sedan är det bara att föra över pengar via en bank överföring. De har instruktioner där och du kan ringa din bank om du behöver hjälp. Detta tar oftast ett par dagar innan dessa kommer fram. Börja med en mindre summa innan du märker att det fungerar.

För att få växla där måste du fota av din passbild och en räkning och ladda upp till dem.
Det är snabbt gjort om du har en bra mobil eller digitalkamera.
Det kan kännas ovant men är normalt förfarande vid online växlingskontor.
Detta för att undvika att kriminella tvättar pengar.

En annan exchange som erbjuder dubbla lösenord är Cryptoxchage i Australien. Marknaden där är dock mindre

Växla med någon personligen.

Du kan även försöka köpa dem av någon personligen.
Sidor som localbitcoins.com.


Sälj något 

Att sälja något är ett bra sätt att få tag på Bitcoins, då du samtidigt går med vinst. Men det kan ta tid innan du får tag på några.

Om du säljer något på tex Blocket kan du alltid lägga till en notis om att du gärna tar betalt eller byter mot några Bitcoins. Idag är dock chansen att få något sålt på Blocket för Bitcoins minimal.

Acceptera Bitcoins

Om du har en fysisk butik kan du acceptera Bitcoins på ett par olika sätt.

Android telefon

Du bör dock inte förvara allt för många Bitcoins på någon av dessa.
Se även till att skaffa ett virusprogram.

Iphone & Android

Du kan även enkelt skapa en eller flera QR koder av en Bitcoin adress som du printar ut.
På så sätt kan dina kunder enkelt skicka Bitcoins till din adress genom att skanna denna med sin mobil.

Onlinebutik

Om du har en onlinebutik finns ett antal plugins som stödjer flera av de större butiks mjukvarorna. Att sälja något för Bitcoins kan vara en bra sätt att få tag på några. Då du samtidigt gör en vinst.

Jobba för Bitcoins

Är du en programmerare, grafiker eller musiker kan du sätta in en jobb annons.

Du kan även posta på tex forumet på bitcointalk.org
Marknaden för jobb i Bitcoins är dock väldigt liten än så länge.

Micro arbete

Coinworker är intressant eftersom de visar hur enkelt det för första gången blir att betala av någon på andra sidan jorden utan dröjsmål för att utföra ett mindre arbete.

Få dem gratis

Man brukar säga att det inte finns någon gratislunch.
Men det finns reklamsidor som ger tillbaka en del av intäckterna från reklamen i Bitcoins, mot att man kollar på den.

Själv är jag dock lite orolig att få virus av någon av dessa sajter de länkar till, kanske lite i onödan då affärsidén är att de tjänar mer på reklam än vad de ger bort.

Lycka till att få tag på dina första Bitcoins.